Nytt försök - hushållssysslor

När jag gick på lågstadiet var det alltid min pappa som hade huvudansvaret för allt hushållets tvättande. Ju äldre jag blir desto större förståelse har jag för att han valde att göra sin insats just i tvättstugan. Där vi bodde då (lyssna nu barn, här kommer en intressant historia om hur det kunde vara förr i världen) fanns det en tvättmaskin i källaren. Där fanns stora kar som man kunde blötlägga sin tvätt i och en centrifug på ett betongfundament. Det piffiga med just den tvättmaskinen var att den var halvautomatisk. Det vill säga man fyllde vatten från en kran på väggen och så fick man kolla hur mycket vatten man fyllt i på ett nivårör på sidan. Sen gällde det att sitta på vakt tills termometern visade rätt temperatur och då stänga av värmen. Efter ett tag var det dags att tömma den på vatten och fylla på nytt för att skölja. Ni förstår på ett ungefär va?

Dit rymde pappsen på lördagarna. En rejäl tvättkorg och en god bok. Garanterat ifred djupt försjunken i litteraturens värld men ändå gjorde han ju en insats för hushållet annat kunde ingen säga utan koll på termometern kunde hela alltihopa koka och det var inte bra. 

Kommentarer
Postat av: Lena L

När du beskriver tvättmaskinen kommer jag ihåg hur den såg ut. Men mina tvättstugeminnen är inte så detalrika som dina. Kommer du ihåg centrifugen? Den skulle helst ha en tant på locket för att inte alldeles hoppa av sitt fundament. Det var en häftig syn, att se en hoppande tant på en hysteriskt skakande maskin.

2009-01-17 @ 17:52:17
Postat av: Britt-Marie

Kan ana att hela familjen var nöjd med det arrangemanget!

Vi hade en gryta i tvättstugan som man eldade med ved för att värma vatten till både tvättmaskin o badkar. Det var en tvättmaskin som bara vevade runt..krönt med en sorts mangel där man pressade ut en del av vattnet i af. Så tvättades det tills de första helautomatiska med inbygd centrifug kom ut på marknaden. Kommer ihåg hur glad mamma var när den nya maskinen kom på plats - även den väl förankrad i ett betongfundament!

2009-01-17 @ 18:07:47
URL: http://alicebm.blogg.se/
Postat av: anne

Och hur var det inte med monstermanglarna i tvättstugorna! Stora mackapärer med marmorskivor mellan vilka lakanen rullades på trärullar, fram och tillbaka alltmedan mamma hojtade åt en att hålla sig därifrån!

2009-01-17 @ 18:32:15
URL: http://annnne.blogg.se/
Postat av: Carina

Man kan konstatera att vi har inte så mycket att gnälla över vad det gäller tvätt!

2009-01-18 @ 11:31:56
URL: http://sinneskatten.blogg.se/
Postat av: Herr E

Vi har det alldeles för enkelt numera. Men samtidigt finns det inte lika mycket tid över för läsning. Iallafall inte i min värld.

2009-01-20 @ 00:46:37
URL: http://litotes.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0