Mest till D


Inte helt otroligt att jag fanns i publiken...och så en senare version av Taube

Ordningen återställd

På jobbet hade jag 199 olästa mail men det kunde jag inte läsa förrän jag fått ett nytt lösenord och installerat om alla de program jag behöver för att kunna jobba. Två timmar tog det att göra det men då hade jag också kommit i kontakt med min gamla vanliga skrivare. Nu återstår det bara att hitta signaturmallen till utgående mail så kommer det mesta att vara som innan semestern.

Söndag vid fjällets fot

Herr J hade hittat sig åtskilligt med gammal progg. Efter en god middag och en smula frikostigt vindrinkande kördes det igång. Det är apselutt mysigt med de gamla vännerna. De som man känt nästan hela livet och som funnits med genom glädje och sorger. De där som man kan vara hur allvarlig med som helst men som också kan flamsa så att vilken högstadieklass som helst skulle se sig omsprugen in flams och trams. Det kändes som om vi fick tanka vänskap med vin igår. Jag tror det var vinet som gjorde huvudet lite tungt idag.

Dagen idag har tillbringats i en trädgård lekandes med ett rött presentsnöre. Maken hade köpt en mjukishund till min lille brorson men eftersom han aldrig träffat på mjukisdjur på barnhemmet var han lite skeptisk. Mjukisdjur är tydligen räknat som smitthärdar och förekommer inte. Däremot var presensnöret en hit. Ett blankt, rött, lockigt snöre var hur kul som helst. Idag var det visst första gången han tordes sitta på gräset. Gräs hade han inte träffat förut heller och han har tydligen varit mycket avvaktande mot naturen och att överhuvudtaget släppa taget om sina nya föräldrar. Är man uppväxt på ett barnhem har man nog åtskilligt med kroppskontakt som ska tas igen antar jag. Det roligaste är nog att se lillebror med fru så stolta och glada. Lite tramsiga var även de till exempel höll lillebror på och bekymrade sig över sonens klena grepp med fingrarna när han nöjt leende tog upp den "tappade" skeden för femtielfte gången.

Sen for maken hem till sig och jag fick äta pizza med en Humla jag känner. Nu är räkningarna betalade för den här månaden och bara städning, tvätt och allmän söndagsångest återstår av den här semestern.

Värmen kommer

till hela landet. Det säger de på Aftonbladet så det måste vara sant. Det finns annat som tyder på det också. Det faktum att jag börjar jobba igen på måndag till exempel. Först ska vi i alla fall på middag till herr och fru J. Det ska bli riktigt trevligt även om jag är lite trött efter en stugnatt i hård säng. Lite nytta förenades med stugnatten, av typen matlagning och dammtorkning av det rum som är ett för mycket för hemtjänsten. Maken var dubbladuktig och oljade in liten stuga och tillsammans hann vi med en frysrensning med vidhängande avfrostning. Rykten om snö i förmiddags i norra Jämtland är bara nästan sanna - det var maken som slängde ut is ur en frysbox på den av honom nyklippta gräsmattan. 

I morgon ska vi smyga iväg och hälsa på hos lille Folke. Lillaste Humlan är i stan och ska följa med. Trots att hon varit hemma ett par dagar nu har vi inte hunnit träffas något men å andra sidan var det ju inte för min skull hon kom upp den här gången utan för att försöka stötta sin gamla bästa vän. De har känt varandra sen tidernas begynnelse och nu har S:s pappa dött bara 46 år gammal. Sånt borde inte få hända och ändå händer det. Vidrigt är vad det är.

Hämden är min säger Herren

och så ger han sig på att städa i sin hustrus städskåp...

En åttondedels pilsner

Det är just jämnt vad maken är skyldig mig i vadslagning. Här på vandrarhemmet finns ett anslag som säger att de inte vill att man går klädd i badkläder eller barfota inom hotellet/vandrarhemmet. Jag sa att det var av hänsyn till andra gäster, kanske främst internationella, som inte vill se alltför mycket nakenhet och maken trodde det fanns en hygien aspekt. Jag hade mest rätt! Två klunkar av min öl kan han få, på sin högsta höjd.

Men hur ska man sammanfatta en dylik helg?

Nu är den i alla fall över. Lille "Folke" blev mött av fastern på Arlanda. Han var det mest bedårande söta barn man kan tänka sig. Den lille gossen visade sig ha de absolut längsta ögonfransar jag någonsin sett. De nyblivna föräldrarna såg ut som om de var precis så trötta som man kan förvänta sig att nyblivna föräldrar som tillbringat natten ombord på ett flygplan skulle se ut. Trötta men lyckliga.

Sen bar det norrut till en knepig middagsbjudning där värd och värdinna anlände sist, faktiskt så sist på banan att de inte ens hunnit bjuda sällskapet, det hade därför hunnit bjuda sig själva... Jag kan väl bara säga att efter en tuff arbetsvecka och ett möte så känsloladdat som det var att möta brorsonen var inte den värdinnan på humör för snubbor om sen ankomst, en sen ankomst som mycket kom sig av den matbeställning som lades från den middagsbjudningen som innebar att värd och värdinna fick stanna i Uppsala för att handla mat. 

Lördagen ägnade jag åt matlagning för konfirmationsmottagningen. Mycket mat skulle handlas och lagas. Makens äldsta dotter var flitig i köket hon med. Rask som bara en rutinerad McDonaldsarbetare kan vara. Maken, den kraken körde under tiden hem till mig det trettiofem milen i hyrbil för att hämta reservbilnyckeln. Ordinarie bilnyckel hade tappats på promenad och ordning och reda hann någon annan hitta den innan vi märkte problemet. Förmodligen är det på väg genom nyckelmärkningen tillbaka hem igen men vi behövde ju en bil på en gång... Sen fick den stackars mannen köra alla trettiofem milen tillbaka. Jag vet inte vem av oss som var mest mör när kvällen kom men bil har vi och mat blev det.

Söndag ägnades åt konfirmation med tillhörande mottagning. Makens alla fyra barn, två respektive, en farfar, ex-hustru med ny man, ex-hustruns nye mans bror med familj, en himla många andra och allt som allt var det nog en rejäl hop. Jag tror alla blev mätta och att gossen själv var nöjd med både dagen och presenterna. Det tror jag.

Dagen i dag har vi kört en unge till Arlanda för språkresa, en unge med kompis till huvudstaden för vidare transport ut på EU-äventyr i Skottland. Ringt hemtjänst och färdtjänst, "tröstat" arg och ledsen unge på telefon, suttit fast i den gigantiska bilkö som var eftersom det brunnit en bil i Årstatunneln. Nu är vi i en cell på Långholmen med indisk mat i magarna och säger puh. Maken ligger och läser en flera dagar gammal Expressen i pur utmattning, det är honom väl unt. Bara jag hittar en gnutta energi ska jag fråga vart vi ska ta vägen i morgon. Nu är vi i alla fall på semester!

Tror ni gossen kommer att klä i sin t-shirt?

I dag kommer de hem! Väskan är laddad med näsdukar och kamera. Innan dess ska jag riva av lite mer "hemligt" valberedande.  Det känns mest just idag som en transportsträcka för det verkligt viktiga här i livet. Normalt sätt tycker jag att förtroendeuppdrag är väldigt viktiga och eftersom det just handlar om ett förtroende nästan viktigast av allt. Men fasterblivandet slår högre så är det.

Det är till och med så att jag har haft svårt att sova. På det här hotellet har jag genom åren tillbringat bra många nätter och aldrig haft det problemet. Svårt att somna och jag vaknade en och en halv timme före väckarklockan. 

Jag kommer att vara rent aptrött innan den här helgen är över med allt vad den för med sig. Både av fixande och av orosmoln. Redan innan den börjat gnisslar det. Inser mer och mer och för varje år som går att jag är vansinnigt lik min far i en del avseenden. Social enstöring det är vad jag är med oerhört svårt för att tycka att det är roligt att har "roligt". Kanske är det det som gjort att vi varit så förskonade från större familjegnissel. Vi ägnar oss så sällan åt att ha några ambitioner om att verkligen ha lyckade jular eller perfekta mottagningar. Det blir som det blir och det blir för det mesta bra. Alla måste inte vara glada och vilja samma sak samtidigt. 

Det där ska jag fundera mer på - högt ställda lyckoambitioner kontra faktiskt upplevd lycka...

Återkommer!

Kärlek, fred och förståelse!

Besvärligt

Inte kan jag skriva om vad jag gör i Stockholm och inte kan jag just skriva om makens bekymmer. Inte kan jag skriva om just nåt annat av dagens äventyr än vad jag ätit och hur jag för dagen varit klädd. Jag tror inte att jag gör mig nåt vidare varken som mat- eller modebloggare, jag avstår från det också.Nästan snart semester

I morgon går jag direkt från jobbet till stationen och tar tåget till maken. Sen är det sammanträde i Stockholm i två dagar, titta på brorson på Arlanda sen fixa och genomleva konfirmation med tillhörande festivitas, lämna plastbarn på flyg för deras äventyr. 

Sen har jag och maken frigång i två veckor!

Men innan dess måste jag packa och räkna ut vad jag ska göra med maten i kylen. Att det alltid ska köra ihop sig.

Ögoninkontinens

På listan över saker som måste köpas innan fredagen då jag ska vara på Arlanda och möta min bror och hans lilla familj står överst ett storpack pappersnäsdukar. I dag kom mail från Addis där de beskrev det första mötet med sonen. Jag bara gråter. Och jag är så glad för deras skull, för sonens skull som kommer att få det så bra, för pappas skull som har oroat sig så länge och dessutom för min och mina ungars skull. Fattar ni hur fantastiskt det är?!?

Om jag inte redan skickat kameran, med bilden på tischan jag bara var tvungen att köpa mest för att den fanns, ner med maken hade ni fått se den här. En grå liten t-shirt med texten "Min faster är min bästis - så det så"

Tupplur och arbetsmarknadsrelaterat gnöl

Det var just vad jag tog mig alldeles nyss. Riktigt skönt var det. Sen ringde maken och tur var väl det. Man vill ju gärna kunna somna i kväll också så att inte morgondagen blir lika slitsam som denna dagen. Helgens semester känsla gjorde det omöjligt att somna igår och idag har jag varit gravt mörtögd och gäspig.

Under eftermiddagen har jag suttit på ett sammanträde med diverse lokala mindre högdjur. Hade det inte varit så totalt bortglömt i morse hade jag nog kostat på mig att måla ögonen och klätt mig en smula mindre avslappnat. I alla fall fick vi en genomgång av framtidsutsikterna på arbetsmarknaden. Tydligen ser man en riktig utförsbacke med större och större brist på arbetskraft med bara lite hack i kurvan beroende av konjunkturen. Det är konstigt att man fortfarande bara pratar. Det är ju inte precis någon nyhet. Det är enkelt att räkna ut hur många som går i pension, det är enkelt att räkna ut hur många ungar som är på väg ut i arbetslivet och det har man gjort rätt länge. Trots att man vet det är det fortfarande så att ska man ha jobb ska man vara man (helst i alla fall) och runt trettio och med ett svenskklingande namn. Vore jag arbetsgivare skulle jag anställa mig. Med utflugna ungar och en massa erfarenhet och dessutom rivig och för det mesta rationell. Men tji får man. 

Det fånigaste var väl mannen på 50 som valde en streber på 25 för ett jobb för att han skulle vara så bättre på att prata med ungdomar. Varför, och nu vädrar jag kanske en fördom, medelåldringar så mycket fördomar. Är det verkligen så otroligt annorlunda att vara ung idag än på 80-talet. Varför skulle man inte kunna prata med ungdomar bara för att man själv inte är någon längre? Handlar det inte längre om försörjning/trygghet, miljö, kärlek och ofta så småningom en lust att bilda familj? Jag tror ändå att det som är viktigast i livet är sig likt generation för generation och i alla kulturer.

Hoppet står till ungdomen. Jag hoppas och tror att de som gått igenom "flumskolan" och som curlat runt mellan uppoffrande föräldrar och dagis som försökt lära dem att de är viktiga och värda att lyssnas till (och att det är de andra också), i alla fall har en sak i högre omfattning än tidigare generationer - ett öppnare sinnelag.  De ha dessutom lärt sig att vara mer kritiska och inte köpa någon annans sanningar riktigt lika lätt som förr när det mer bara fanns tillgång till en sanning i taget. Det har inte funkat fullt ut och för all del visst finns det väl ungar som curlats till fågelungar som bara väntar och gapar men jag gillar uppfostringsprincipen, kärlek och respekt kombinerat med kritiskt sinnelag och informationssökarförmåga. 

Hoppas, hoppas att dessa när de kommer ut inte är så snabba att bestämma sig för att en likandan till alltid är det bästa. Att de kanske kommer att tordas ändra arbetsmarknaden så att det görs plats för fler sorters människor, kanske till och med medelålders tanter som vill göra nåt nytt nu....

Maken rapporterade från sin del av södra Sverige. Tydligen hade svärfar fixat sig frukost själv och dessutom hade han kokat potatis tills maken kom hem på lunchen. Ingen vet hur han bar sig åt för att få fram potatis från längst ner i kylskåpet. Det är sånt som han egentligen inte alls kan, böja sig alltså, efter benbrottet. Det är nog bra för honom att ha lite folk omkring sig och lite att försöka ge sig på att fixa. Det trista med en stressad hemtjänst är att de fungerar precis som somliga föräldrar. I brist på tid gör man själv. Det tar längre tid och det är svårare att ta sig tid för att träna. Studenter bland annat

Studenter skapar studentmottagningar. I helgen har vi varit på turné maken och jag och ätit rester. Goda, goda rester både hos hr och fru J och hemma hos KEPS. Hela helgen har känts som semester. Det har varit kalasväder hela helgen och vi har som sagt häckat i vänners trädgårdar och vi har suttit på balkongen här hemma till fram på sena kvällen. En magisk helg! Märkligt hur mycket det spelar roll med vädret för oss vid fjällets fot. 

Om

maken kunde få tummen ur och kliva ur morgonrocken (gärna ta på sig något annat) kunde vi gå på stan som vi planerat innan de stänger butikerna i den lilla staden vid fjället fot. Inte för att jag riktigt vet vad vi ska göra där men shopping gör en flicka glad har jag hört.

Idag kom det mail från Addis Abeba också. G&M var överväldigade av den annorlunda staden och fattigdomen. De ska få träffa sonen först på måndag. Det är en himla tur att jag ska vara borta deras första veckor hemma igen. För anknytningens skull ska man visst lämna den lilla familjen i fred så mycket som möjligt. Fatta hur svårt det skulle vara att ha dem kanske bara på en si så där 3 000 stegs avstånd...

Stegmätartävlingen hade sin sista dag i går. Jag vann inte någon gren men jag uppfyllde min egen målsättning om att snitta på 10 000 steg om dagen. Det är vackert så. Det bästa är nog att jag inte haft så lätt att lura mig själv att ta bilen när jag ska någonstans. Det känns bra både för miljösamvetet och plånboken men nu tror jag att jag ska slita lite mer på cykeln framöver. Det går fortare - det vet jag.

Some like it hot

En del andra tycker att lagom är bäst. I den lilla staden vid fjällets fot är det 30 gr varmt. Svetten rinner av en stackars tant som cyklat uppför alla backarna hem. En gigantisk blåsa under vänsterfoten efter sandalerna gjorde att det kändes rätt ok att strunta i stegen och ta cykeln. Nu är mina fötter dessutom minst två storlekar större än mina skor.

I den lilla staden vid fjällets fot, tas det student idag. Fullt med flakåkande ungdomar och finklädda anhöriga. Hela stan är party och musiken från flaken skallrar i rutorna på jobbet. Jag gillar den här dagen. Det är kul när folk är glada! Bara de kunde ge f-n i att krossa glas och vara lite lagom rädda om sig tycker jag att det mest bara är jättekul. Jag kommer på mig med att flina från öra till öra när jag möter partyfolket. Jag vill också åka flak och dansa.

Inspirerad av en blogg jag ofta läser lägger jag också upp lite "öststatsmusik".

Kommer ni ihåg det här Humlan och Lilleman?

och suck och pust och videon hann försvinna...Då fick man ta en med samma band men som vi aldrig hade på skiva..

Tjosan på er alla glada studenter och grattis!

Wild and crazy

Det är vad jag funderar på att vara. Tänk om jag skulle våga hänga undan dunjackan för den här gången.

Sommarmän

Sommarmän gör märkliga saker. På andra sidan gatan gick en sån man. Han hade knäppt upp sin skjorta och gick och smekte sina bröst. Han såg märkbart nöjd och introvert ut. Jag kan inte tänka mig en kvinna göra detsamma på en gata i stan i lunchtid...Varför gör de så?

Nu sätter jag ut surläppen!

Har jag minsann inte lyckats tappa stegräknaren någon stans mellan Lindex och hemma. Grr! Med bara några dagars tävlande kvar. Hur mycket fusk kan man säga att det skulle vara att skriva ungefär så många steg det brukar vara att gå fram och tillbaka till jobbet och en sväng på födosök på lunchen? Suck!

Det klart jag kan ju ta den gamla den som registrerar ungefär en femtedel så många steg på samma sträcka som den här gjorde.

Matstafett ger mattighet

Håjaja, det var kul. Vansinnigt kul! Hem till oss kom kl 18.00 fyra glada och förväntansfulla som fick Gazpacho och rosévin. Det var sommar och varmt. Det var surr och skratt. 19.00 sprättade vi de tre kuvert vi fått och så drog vi åt olika håll. Vi hamnade hos två musiklärare som bjöd på grillad fläskfile  och potatissallad, inte majonäskladd utan hemgjord med en massa goa grönsaker, till det fick man rödtjut. Sista anhalten var ett par med ett hus som skulle säljas och som jag kände att jag mycket väl kunde vara spekulant på bara jag fick ett jobb i krokarna. Maken och jag paxar källarplanet! Där vankades det frusen cheesecake med passionsfrukt och en oherrans massa sprit. Snarast en avecbuffé. Där dök det in grannar som inte var med på matstafetten. Det var var en typisk kalenderbitare med expertområdet tio-i-topplistor. Kvällen avslutades med hallobalo på Folkets Hus för alla 400 som varit med.

Förutom att det var enormt roligt att träffa folk man förmodligen aldrig skulle ha träffat annars var en av de roligaste alla som på givna klockslag cyklade runt parvis i den lilla staden. Alla var glada och morsade muntert på varandra. En synnerligen fiffig idé måste jag säga. Även om dagen idag har gått i mattighetens och saltsuget och törstighetens tecken.

RSS 2.0